Allmän information:
-
Utbildningarna kan du söka vid två tillfällen per år. Aktuell ansökningsperiod hittar du på GR Vux hemsida för att kunna söka just till våra utbildningar hos Lerum Vuxenutbildning. Länk till ansökan hittar du här: Hitta och ansök utbildningar.
Nästa ansökningsperiod: 27 september-24 oktober 2023.
GRvux tar fram yrkesutbildningar i samverkan med arbetsgivarna i Göteborgsregionen. På så vis vet vi att utbildningarna motsvarar arbetsmarknadens krav och ger de kompetenser som efterfrågas.När du går en yrkesutbildning genom GRvux läser du i huvudsak gymnasiala kurser. All utbildning erbjuds på heltid om inte annat anges. Utbildningarna är avgiftsfria, men du får själv köpa det kursmaterial som behövs. Alla yrkesutbildningar är studiemedelsberättigande hos CSN.
-
Du kan söka våra utbildningar hos Kunskapsförbundet Väst här: Hitta och ansök utbildningar
-
I första hand blir de studerande som ansökt under ordinarie ansökningsperiod antagna till utbildningarna.
Ibland finns det platser kvar efter att ansökningsperioden är avslutad och då kan det finnas möjlighet att söka på efteranmälan. Efteranmälan öppnas oftast en vecka innan kursstart och avslutas när platserna är fulla eller efter två-tre veckor. Kontakta oss på info@zetcons.se ifall du vill få mer information vad som gäller för just din utbildning.
Om du ansöker via efteranmälan och du blir antagen kommer du starta omgående. Har du inte möjlighet att starta omgående kan du komma att behöva avstå platsen. -
Du kan söka på Arbetsförmedlings hemsida vilka bedömningar de gör i nuläget och om tre år
-
Studiemedel består av två delar - ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Studiemedel är till för dig som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola. Om du läser på grundskole- eller gymnasienivå kan du få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20.
Mer information om CSN hittar du på:
-
Utbildningarna är statligt finansierade och är avgiftsfria för de studerande.
Kostnad för studiematerial och transport till och från utbildningen, inklusive APL, står den studerande för. -
Kommunal vuxenutbildning (komvux) är till för vuxna som saknar utbildning från grund- eller gymnasieskolan. På komvux kan du också komplettera din tidigare utbildning eller välja att påbörja en ny utbildningsinriktning.
När du börjar studera på komvux har du rätt till en individuell studieplan. Alla utbildningar som kommunen ansvarar för är avgiftsfria.
Vi tillhandahåller följande möjligheter:
läsa kurser som motsvarar gymnasieskolan
läsa in en examen som motsvarar gymnasieskolan
komplettera tidigare utbildning för att få behörighet till yrkeshögskola
få en yrkesutbildning
Kontakta en studie- och yrkesvägledare vid den vuxenutbildning du vill gå eller i din hemkommun för mer information om vilka kurser som erbjuds på komvux i din kommun.
-
Från och med den 1 juli det år du fyller 20 år kan du börja läsa på komvux. För att få studera på komvux ska du också vara bosatt i Sverige, sakna de kunskaper som utbildningen ger och ha förutsättningar att klara utbildningen. Ibland kan man få börja även om man är yngre än 20 år.
Du kan läsa mer om vilken behörighet du behöver under fliken Utbildningar.
-
Detta är olika begrepp för när utbildningen sker helt eller delvis i en branschorganisation.
Våra utbildningar är nära kopplade till arbetsmarknaden och därför ser vi det som en naturlig del att komma ut och verka inom denna. Under samtliga våra utbildningar kommer de studerande att inhämta kunskap på en eller flera företag under hela eller delar av sin utbildningsperiod.
I vanligt språk kallas detta praktik. -
Komvux använder betygsskalan A–F, samma som i till exempel grundskolan och gymnasieskolan. A är det högsta betyget och E är det lägsta godkända betyget. Betyget F är inte godkänt. Din lärare sätter betyg på varje kurs som du har avslutat.
-
Har du ytterligare frågor maila oss på info@zetcons.se så svarar vi gärna på dessa.